Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πανικός!!

Πανικός ενέσκυψε από χθες το βράδυ στα εκλογικά επιτελεία!
Ριφιφί στον Δήμο;
Πήγαν δυο υποψήφιοι του συνδυασμού του Φιορεντίνου στη Δημαρχία και ζήτησαν από τον υπεύθυνο υπάλληλο να ανοίξει το γραφείο του Δημάρχου. Εκείνος άνοιξε (ο αφελής) χωρίς να ειδοποιήσει αμέσως τον Δήμαρχο. Τότε οι δύο "εισβολείς" πήραν όλα τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού "ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" και τα άλλαξαν με νέα!!
Απίστευτο;
Και όμως αληθινό!

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του πιο πάνω συνδυασμού κ. Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Μύκονος FM" οτι τα άλλαξαν γιατί είχαν κάποιο τυπογραφικό λάθος.

Σε ερώτηση του σταθμού γιατί δεν ειδοποίησαν τον Δήμαρχο, ανέφερε επί λέξει οτι "δεν το θεώρησαν αναγκαίο"! Πρόσθεσε οτι η ενέργειά τους ήταν καθ'όλα νόμιμη και επί τέλους αυτή η ενέργεια δεν είναι κάτι που πρέπει να επηρρεάσει την εκλογική διαδικασία..

Η δημοσιογράφος κυρία Κοντιζά του υπενθύμισε οτι υπάρχει ελάχιστη προθεσμία ημερών που θα πρέπει να έχουν παραδοθεί και πρωτοκολληθεί τα ψηφοδέλτια στον Δήμαρχο. Η προθεσμία είναι οκτώ ημέρες και από εκεί και μετά μάλλον δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές...[Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο..]
Η απάντηση του κ.Παναγιωτακόπουλου ήταν οτι είναι σίγουρος οτι δεν υπάρχει παρατυπία ή παρανομία πουθενά και οτι είχαν την σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου του συνδυασμού τους.

Σε επόμενη ερώτηση ποιό ήταν το απλό "τυπογραφικό λάθος" που διορθώθηκε με την αλλαγή, είπε οτι "Δεν αναγράφονταν στο ψηφοδέλτιο οι οδηγίες για τις επιλογές του ψηφοφόρου σε αριθμό σταυρών", δηλαδή οτι ο κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να θέσει το ανώτερο 3 σταυρούς προτίμησης στο πάνω μέρος, στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 2 σταυρούς προτίμησης στο κάτω μέρος, στους υποψήφιους για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Μερικές δικές μου σκέψεις τώρα..
Η ενέργειά τους ήταν τελείως παράνομη.
Αλλοίμονο αν ο καθένας μπορούσε να ανοίγει χωρίς άδεια το γραφείο του Δημάρχου, να παίρνει και να αφήνει αντικείμενα. Πόσο μάλλον περισσότερο οταν πρόκειται για ψηφοδέλτια.. Δηλαδή αν κάποιοι που ήθελαν να ζημιώσουν κάποιον υποψήφιο, πήγαιναν εκεί και άλλαζαν τα ψηφοδέλτια με άλλα ίδια αλλά κάπου σημαδεμένα ώστε να βγούν άκυρα... Θα γινόταν μπάχαλο μετά!!

Τώρα στο δια ταύτα.
Ίσως η ενέργεια αυτή ήταν τελείως άχρηστη και μάλιστα μπορεί να αποβεί και επιζήμια, ίσως καταστροφική για τον συνδυασμό του Φιορεντίνου. Εκτός του οτι δείχνει μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα [φαντάσου να εκλεγούν!!] ίσως και να εκτίμησαν λανθασμένα το πιο "πάνω τυπογραφικό λάθος", δηλαδή να μην υπήρχε λάθος..
Διαβάζοντας την εγκύκλιο υπ. 18 του ΥΠΕΣ και το σχετικό άρθρο περί του "περιεχόμενου των ψηφοδελτίων", ΠΟΥΘΕΝΑ - ξαναλέω - ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναγράφεται η υποχρέωση για ρητή αναγραφή των οδηγιών σταυροδοσίας.
ΥΣ: Ίσως υπάρχει άλλη εγκύκλιος σχετικά με το "υποχρεωτικό περιεχόμενο των ψηφοδελτίων", δεν το ξέρω.

Ας παραθέσω όμως ολόκληρο το σχετικό άρθρο:

"Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 18 για τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Αριθμ. Πρωτ.:48648/26-8-2010
Αριθμ. Εγκυκλίου:18

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
1. Γενικά

Τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται από λευκό χαρτί. Έχουν σχήμα ορθογώνιο και εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη των συνδυασμών.
Τα τυπογραφικά στοιχεία των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι σε μαύρη απόχρωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΔΚ οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν τα ψηφοδέλτια και να παραδώσουν με απόδειξη στο δήμαρχο, οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ψηφοδέλτια σε αριθμό επαρκή για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους.

2. Περιεχόμενο Ψηφοδελτίων
Σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψηφίων συνδυασμών σημειώνονται στο επάνω μέρος το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, όπως έχουν δηλωθεί και αναγράφονται στην απόφαση ανακήρυξης.

Επισημαίνεται, τα ακόλουθα, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 45722/ 10.8.2010 (Β’ 1297) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
Σε Δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και δεν αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες (πχ Δήμος Νέας Σμύρνης) κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία:
1. Το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού
2. το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου Δημάρχου με τη σχετική ένδειξη
3. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με αλφαβητική σειρά


• Σε Δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, και αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες (πχ Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομού Αρκαδίας), κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία:
1. Το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού
2. το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου Δημάρχου με τη σχετική ένδειξη
3. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με αλφαβητική σειρά
4. την ονομασία της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας,
5. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά, των υποψηφίων συμβούλων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.

Οι υπό στοιχεία 1, 2 και 3 καταγραφές αποτελούν το πρώτο μέρος και οι υπό στοιχεία 4 και 5 καταγραφές αποτελούν το δεύτερο μέρος του ψηφοδελτίου.

• Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, το οποίο περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία:
1. Το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού
2. το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου Δημάρχου με τη σχετική ένδειξη
3. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά, της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας, όπου ανήκει η δημοτική ή τοπική κοινότητα
4. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά, όλων των υπολοίπων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, των λοιπών εκλογικών περιφερειών, με σχετική ένδειξη της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι
5. την ονομασία της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας
6. τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά, των υποψηφίων συμβούλων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.

Οι υπό στοιχεία 1, 2 και 3 καταγραφές αποτελούν το πρώτο μέρος, οι υπό στοιχείο 4 καταγραφές αποτελούν το δεύτερο μέρος, και οι υπό στοιχεία 5 και 6 το τρίτο μέρος του ψηφοδελτίου.

Σημειώνεται ότι σε όσους Δήμους αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού θα φέρουν και το προαναφερόμενο τρίτο μέρος, με την σχετική ένδειξη, μόνο στην περίπτωση που έχουν υποψηφίους στην αντίστοιχη δημοτική ή τοπική κοινότητα.

Σε όσους Δήμους γίνει επαναληπτική ψηφοφορία την 14η Νοεμβρίου 2010, τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκλογή αυτή θα είναι τα ίδια με τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν την πρώτη Κυριακή, δηλαδή την 7η Νοεμβρίου 2010"


Τώρα;;

Θα δείξει..
Κάτι ακούω για προσφυγή των άλλων συνδυασμών..
Θα επανέλθω!!

2 σχόλια:

  1. Λέο να πάου το βραδάκι στο γραφείο του δημάρχου να ξεχωρήσω τα ψηφοδέλτια του κολλητού μου και να τα σταυρώσω από τώρα..
    Επιτρέπεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή