Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Μια Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η ομιλία!

Τελικά ο τίτλος του συδυασμού του Μέγα δεν ήταν "πυροτέχνημα". Μάλιστα μερικοί προσπάθησαν σε όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και πιο πριν, με την ασυλλόγιστη προκλητικότητά τους να διχάσουν και να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την έννοια της "ενωμένης" κοινωνίας. Αντίθετα ο Μέγας και εχθές στο Γρυπάρειο, μπροστά σε πολύ κόσμο που τον παρακολουθούσε και αντιδρούσε με πάθος, επανέλαβε πολλές φορές την πρόθεσή του για ενότητα και συνεργασία. Οι πολίτες είχαν να λένε για την επιμονή του σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του να καλεί τους έως χθες "αντίπαλους" να ξεχάσουν τα πικρά λόγια του παρελθόντος, ώστε να μπούν οι βάσεις για μια συνεργασία που τόσο έχει ανάγκη το νησί μας.
Τα λόγια του ήταν χαρακτηριστικά:
"Σήμερα θέλουμε η Μύκονος να μας ενώσει όλους! Για το καλό του νησιού μας, για το καλό των οικογενειών μας, για το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα, λοιπόν θέλω να σας περιγράψω το όραμά μας για τον τρόπο διοίκησης του τόπου μας. Ένα όραμα που ταυτίζεται απόλυτα με τον χαρακτήρα μου και τις Αρχές μου. Ένα όραμα που απέχει από όσα έχουμε συνηθίσει.
Αυτό το μοντέλο διοίκησης αποτελεί τη βάση όλων των σύγχρονων δημοκρατικών καθεστώτων. Στηρίζεται στο διάλογο, στη σύνθεση των απόψεων, στη συνεννόηση, στην κατανόηση, στη συλλογικότητα, στη συντροφικότητα. Στηρίζεται κυρίως, στην αρχή του σεβασμού της μειοψηφίας. Στην μη καταπολέμηση της διαφορετικότητας των απόψεων και των ιδεών. Στην τήρηση με ευλάβεια της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων. Στην αποφυγή ακροβατισμών, υπόγειων συνεννοήσεων και συμφωνιών. Στην απόλυτη προσήλωση στους Νόμους και τους Κανονισμούς.
Η «ενός ανδρός Αρχή», πέρα από επικίνδυνη είναι και ξεπερασμένη ακόμα και ως νοοτροπία. Σε μια τοπική κοινωνία, όπως η δική μας, ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ισότιμος. Πρέπει να νοιώθει ότι η φωνή του ακούγεται. Πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να βρει το δίκιο του. Πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε στη βάση της ψηφοθηρίας, ούτε με βάση ποιόν ψήφισε."

Έχοντας πλήρη επίγνωση της τελικής απόφασης των Μυκονιατών να τον εκλέξουν Δήμαρχο για τα επόμενα χρόνια - γιατί να μη ξεχνάμε οτι ο Μέγας είναι δήμαρχος ενάμισυ χρόνο περίπου, παραλαμβάνοντας την "καυτή πατάτα" του σκανδάλου με τα οικονομικά - κάνει πάλι την δραματική έκκληση για ενότητα:
"Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες,
Στις 7 του Νοέμβρη οι Μυκονιάτες πήραν τις τύχες στα χέρια τους. Αποφάσισαν να κάνουν μαζί μας ένα νέο ξεκίνημα.
Σας θέλουμε όλους κοντά μας. Χωρίς καμία διάκριση. Χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Είναι για μας προϋπόθεση για την επιτυχία μας.
Το πραγματικό δίλλημα σήμερα είναι εάν θα συνεχίσουμε την απαξίωση των πάντων, ή θα χτίσουμε πάνω στα θετικά. Αν δηλαδή χτίσουμε, την Μύκονο των αξιών. Να τη βγάλουμε από το σημερινό ηθικό αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισόρροπη. Να κάνουμε συγκριτικό μας πλεονέκτημα, μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπιάς, ισονομίας και ίσων ευκαιριών. Να ζωντανέψουμε αξίες όπως της λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διοίκηση.
Οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες. Απορρίπτουμε το συντηρητισμό και τη διαιώνιση των προβλημάτων. Αποδοκιμάζουμε τον λαϊκισμό, από όπου και αν προέρχεται. Είμαστε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες. Τα άκρα και οι ακρότητες στο δημόσιο βίο βλάπτουν τον τόπο. Λύσεις στα προβλήματα του Τόπου δεν δίνει η άγονη καταγγελία, δεν δίνει η άσκηση Αντιπολίτευσης για την Αντιπολίτευση, δεν δίνει η ισοπέδωση. Οι λύσεις απαιτούν συγκεκριμένες θέσεις. Απαιτούν τόλμη. Απαιτούν ανάληψη ευθύνης, για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι ανταγωνισμοί και οι πλειοδοσίες αρνητισμού δεν αφορούν το μέλλον των πολιτών. Αφορούν μόνο τους ανταγωνιζόμενους. Εμείς δεν επιδιώκουμε να κριθούμε στο πεδίο των μικροπολιτικών συγκρούσεων, αλλά στο πεδίο του έργου. Για μας προέχουν οι αναγκαίες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν κατευθύνεται ούτε από δόγματα, ούτε από αγκυλώσεις του παρελθόντος."


Όλοι γνωρίζουμε τις πολιτικές πεποιθήσεις του Μέγα. Είναι με την Νέα Δημοκρατία ο άνθρωπος και ποτέ δεν το έκρυψε. Όμως τόλμησε να "παραβλέψει" την κεντρική οδηγία της ΝΔ για αντίθεση με κάθε μέσο στον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, τον "Καλλικράτη" και να αποφύγει κάθε αναφορά στο αδιέξοδο δήθεν πολιτικό σύνθημα για "αντιμνημόνια" κλπ. Γνωρίζει οτι για να του εμπιστευτεί ο πολίτης την διοίκηση και την διαχείρηση του δήμου, θα πρέπει να είναι σίγουρος οτι και ξέρει τι θα κάνει, αλλά και πιστεύει στο νέο σύστημα διοίκησης και δεν θα το υπονομεύει, όπως ακούμε να λένε πολλοί υποψήφιοι και κυρίως ο υποψήφιος για την Αθήνα Ν.Κακλαμάνης. Δείχνει οτι γνωρίζει καλά τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει στην αυτοδιοίκηση ο νέος νόμος, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή του.:
"Φίλες και φίλοι,
Ο «Καλλικράτης» δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες, για να διαχειριστούν τα του οίκου τους. Η αυτοδιοικητική μας εμπειρία, στην περίπτωση αυτή, αποτελεί και την εγγύηση ότι θα κάνουμε χρήση αυτών των ευκαιριών και δυνατοτήτων προς όφελος όλων των κατοίκων, αλλά και του καθενός χωριστά. Σ’ αυτή την αναπτυξιακή πρόκληση, εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα, χωρίς πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις των προβλημάτων. Απαιτούνται πρακτικές λύσεις που πρέπει να δοθούν με ταχύτητα, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας. Οι παρεκκλίσεις, οι καθυστερήσεις, οι ατέρμονες διαβουλεύσεις, και η έλλειψη αποφασιστικότητας στη λήψη των αποφάσεων μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον τόπο μας."


Είναι σίγουρο οτι τα εννοεί! Τέτοιος άνθρωπος είναι. Από τους λίγους μήνες που κάθεται στο γραφείο του Δημάρχου, φαίνεται καθαρά η διαφορά σε δημοκρατική συμπεριφορά και συννενόηση. ΟΛΟΙ οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι πολίτες, γνωρίζουν οτι για να δούν τον Μέγα, δεν θα χρειαστούν μέρες αναβολών και δήθεν "ρυθμίσεων" όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με τον Βερώνη, άλλωστε η νέα μορφή διοίκησης με την Εκτελεστική Επιτροπή και την παρόμοια Οικονομική, απαιτούν συχνές συνεδριάσεις και πλήρη συνεργασία, διάθεση για δουλειά και πολύ - πολύ χρόνο:
"Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες,
Η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι όπως δείχνει να διαμορφώνεται από όλες τις παρατάξεις, φέρνει, πράγματι την ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και ηλικίες που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Μυκονιάτικου λαού. Διατηρεί όμως ταυτόχρονα, ένα σημαντικό κεφάλαιο από την εμπειρία των παλαιότερων, που είναι πάντα χρήσιμη για την σωστή διοίκηση ενός τόπου.
Με την ευκαιρία αυτή, χαιρετίζω την συμμετοχή και του Αντώνη Κουσαθανά και της Δέσποινας Νάζου. Και είμαι βέβαιος ότι μαζί τους, όπως και με το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων θα βρούμε, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της συνεννόησης, έναν κοινό βηματισμό για το καλό του τόπου μας.
Οι παρατάξεις διαμορφώθηκαν για τη συμμετοχή στις εκλογές. Για να καταθέτουν προτάσεις. Για να προταθούν προγράμματα. Μετά τις εκλογές, η παραταξιακή λογική πρέπει να αποτελεί παρελθόν. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να λειτουργεί ως αυτόνομη προσωπικότητα και όχι ως πιόνι της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας. Πρέπει να έχει άποψη, να ασκεί εποικοδομητική κριτική, να χειροκροτεί ή να κατακρίνει με βάση την δική του λογική και όχι ανάλογα με το αν η παράταξη με την οποία εξελέγη ανήκει στη μία ή στην άλλη πλευρά.
Αυτή, άλλωστε, είναι η απαίτηση όλων, όσοι μας ψήφισαν. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και όχι να περιμένουμε αδρανείς στη γωνία μέχρι να κάνει ο αντίπαλός μας κάποιο λάθος για να τον επικρίνουμε.
Δεν έχω σκοπό να κρύβομαι πίσω από τα λάθη, ούτε να καμαρώνω μόνος μου μπροστά σε κάθε επιτυχία. Η ευθύνη μου ως Δημάρχου θα είναι ατομική και η επιτυχία συλλογική.
Μακριά από μένα ο συγκεντρωτισμός, οι αρχηγικοί εγωισμοί και οι κλειστές πόρτες. Και σας δηλώνω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν σκοπεύω να διοικήσω τον Δήμο βασιζόμενος απλά στην πλειοψηφία. Θα επιδιώξω την συνεννόηση και την συλλογικότητα. Όλοι, χωρίς αμφιβολία, θέλουμε το καλό του νησιού μας. Όλοι, λοιπόν, με πρώτο εμένα τον ίδιο, έχουμε χρέος απέναντι στον πολίτη να βρίσκουμε πεδίο συνεννόησης.
Προσωπικά, δεσμεύομαι να λειτουργήσω με τη λογική της σύνθεσης των απόψεων στη βάση όμως του προγράμματος που έχουμε εκπονήσει. Μαζί θα παίρνουμε τις αποφάσεις."


Όλη η χθεσινή ομιλία του Μέγα: Η Ομιλία στο "Γρυπάρειο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου