Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σ υ μ μ ε τ έ χ ω !

Διαβάζω από τον zeppo: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

"Μια νέα υπηρεσία ενημέρωσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση λειτουργεί στο OpenGov.gr. Στόχος της είναι η άμεση ενημέρωση του πολίτη μόλις αναρτάται μια νέα δράση ανοικτής διακυβέρνησης ώστε να μπορεί να συμμετέχει άμεσα.

Εγγραφείτε στην νέα υπηρεσία εδώ:
Ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση"


Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να γίνουμε στην πράξη ενεργοί πολίτες και οχι μόνο στα λόγια.
Να μαθαίνουμε τι μας "μαγειρεύουν", έγκαιρα και υπεύθυνα και οχι από το κάθε ράδιο αρβύλα.
Να λέμε την γνώμη μας επώνυμα, κόσμια σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για τα σχέδιά του.
Ίσως κάποτε αντιληφθούμε οτι ΕΧΕΙ αξία η συμμετοχή και παράλληλα να εμπεδώσουμε πόσο άχρηστη και επιζήμια για μας και την κοινωνία είναι η απαξίωση και η αποχή από τα κοινά που μας αφορούν.

Για φανταστείτε μια παρόμοια υπηρεσία διαβούλευσης να λειτουργεί και στον Δήμο μας;
Ονειρεύομαι την εποχή που οι πολίτες της Μυκόνου, οχι μόνο θα μαθαίνουν εγκαίρως τα σχέδια των δημοτικών αρχόντων, αλλά και θα μπορούν πριν αυτά υλοποιηθούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους. Άλλωστε προβλέπεται στον "Καλλικράτη" και στο αρθρο 76 η δημιουργία "Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης", η οποία θα συγκαλεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ομάδων των πολιτών, θα παρουσιάζει όλα αυτά τα αποτελέσματα των συζητήσεων της δημόσιας διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην παράγραφο 2 λοιπόν του ίδιου άρθρου διαβάζω:
"Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της."

Επίσης από τoν zeppo αλλά από τα σχόλια, παίρνω μια πολύ χρήσιμη ηλεκτρονική διεύθυνση και την προτείνω σε όσους θα ήθελαν να καταγγείλουν επώνυμα τα όποια στραβά βλέπουν και διαπιστώνουν στις δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) δηλαδή το όργανο εσωτερικού ελέγχου του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, όπου μπορούν οι πολίτες να καταγγείλουν τις παρανομίες ή την κακοδιοίκηση που διαπιστώνουν.

2 σχόλια:

  1. Εύχομαι να σας διαβάζουν εκεί πάνω στη Δημαρχία και να υλοποιήσουν την διαβούλευση με τους πολίτες για το καλό όλων μας.
    Ο καλά και έγκυρα ενημερωμένος πολίτης δεν είναι εύκολο θύμα της παραπληροφόρησης και συμμετέχει ενεργά με την γνώμη του, άσχετα αν είναι σωστή ή οχι..
    Για να πω την αλήθεια δεν βλέπω πως θα γίνει αυτό σύντομα. Δεν μου έχουν δώσει την εντύπωση οι διοικούντες οτι "εμπιστεύονται" την ηλεκτρονική ενημέρωση...
    Αν πάρω για παράδειγμα την ιστοσελίδα του Δήμου... είναι για κλάματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το δούμε!
    Εκλέχτηκαν στο Δ.Σ. λίγα μεν αλλά "ελπιδοφόρα" άτομα. Απομένει βεβαίως να το αποδείξουν.
    Το ζητούμενο όμως είναι να αντοληφθούν έγκαιρα, οτι η πλήρης διαφάνεια και η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, δεν είναι κάτι σαν "δώρο" ή "παροχή" από τις αρχές, αλλά δικαίωμά μας αναφαίρετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή