Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Recycling is Sexy!!


ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
"Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος

Καμπάνια ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των τουριστών της Μυκόνου σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, αναφορικά με την εφαρμογή του έργου ΧΥΤΑ και σε συνδυασμό με την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Το έργο της προβολής της κατασκευής και λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων - που συγχρηματοδοτείται και αυτό από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά ποσοστό 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά ποσοστό 25% - έχει ως κεντρικό θέμα «Ανακύκλωση & ΧΥΤΑ... Για τη Μύκονο... φυσικά!» καιστόχο έχει όχι μόνο να ενημερώσει για τη νέα μέθοδο ταφής των απορριμμάτων, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Μυκόνου με έμφαση την ανακύκλωση ως
την καλύτερη μέθοδο προστασίας του περιβάλλοντος και λειτουργίας του ΧΥΤΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από διαφημιστικές καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο και ραδιοφωνικά μηνύματα που ήδη εκπέμπονται στο νησί, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσέγγιση και ενημέρωση των νεότερων Μυκονιατών, αφού το έργο της καμπάνιας περιλαμβάνει τη διανομή t-shirts και καπέλων στους μαθητές των σχολείων της Μυκόνου, ταυτόχρονα με ειδικά φυλλάδια, τα οποία ενημερώνουν για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών σε κατανοητή και για τα πολύ μικρά παιδιά γλώσσα.
Το συγκεκριμένο έργο της προβολής της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δημοσιοποίηση του έργου του ΧΥΤΑ και της Ανακύκλωσης, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ στόχος του Δήμου είναι και η μελλοντική συντήρηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη του έργου."

Καλή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πολίτη, αλλά δεν αρκεί!
Η ανακύκλωση στη Μύκονο ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ απαράδεκτα και πρέπει επειγόντως να βρεθούν οι αιτίες. Τι φταίει δηλαδή και έχουμε μείνει πίσω.
Είναι μόνο η σχετική αδράνεια των δημοτικών αρχών;
Είναι η "χαλαρότητα" που αντιμετωπίζουμε όλοι το σημαντικό αυτό ζήτημα;
Μήπως είναι οι σημαντικές ελλείψεις σε κάδους και ειδικά οχήματα; Στο "χωριό" δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένας κάδος ανακύκλωσης!
Είναι η έλλειψη γνώσεων των αρμοδίων για την μέθοδο;
Ή είναι όλα τα παραπάνω μαζί;

Η Σύρος έγινε το καλό παράδειγμα στις Κυκλάδες για την μεγάλη επιτυχία που έχει η ανακύκλωση, αλλά και γενικά στο θέμα ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ της πόλης. Είναι κάτι φανερό για όποιον επισκεφτεί την Σύρο ακόμη και το κατακαλόκαιρο.
Να πάμε λοιπόν εκεί, να ρωτήσουμε, να μάθουμε!
Οχι οι πολίτες βέβαια. Οι πρόσφατα εκλεγμένοι μας υποσχέθηκαν πολλά.
Ας αρχίσουν με την σωστή ανακύκλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου