Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Φτού κι'απ'την αρχή;

Διαβάζω στην "Κοινή Γνώμη" την επιστολή που έστειλε ο Φιορεντίνος, με την οποία κατηγορεί τον Μέγα για ολιγωρία (παλι;) για την καθυστέρηση της έγκρισης της μελέτης σχεδίου πόλης. Να το δεχτούμε αυτό..
Αλλά ως προς τις αντιρήσεις που έχει για τις ρυθμίσεις της μελέτης στην επιστολή του, είμαι περίεργος γιατί τότε ψήφισε θετικά για την μελέτη. Η μελέτη ψηφίστηκε πρόσφατα ΟΜΟΦΩΝΑ! Μάλιστα το ανησυχητικό για όλους τους κατοίκους της Χώρας είναι οτι μας υπόσχεται οτι αν εκλεγεί, θα ανοίξει πάλι τον σχετικό φάκελλο και θα αρχίσει μια εκ νέου διαδικασία σχεδιασμού και μελέτης της κάθε περίπτωσης χωριστά!
Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι δηλαδή.. Μόλις που ανάσανε ο κοσμάκης και είπε οτι μπορεί κάποτε να εκδοθεί και καμιά αδειούλα, πάμε πάλι πίσω ..

Η επιστολή του Α.Φιορεντίνου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα:

"Δύο χρόνια έκανε η μελέτη – γνωμοδότηση της ομάδας επιστημόνων υπό τον καθηγητή κ. Μέλισσα, να φτάσει από το γραφείο του Δημάρχου στην αίθουσα του Δ.Σ. και να ακουστούν επίσημα οι απόψεις των μελετητών που αφορούν στο σχέδιο πόλεως Μυκόνου. Το 2008 με ενέργειες της τότε Δημοτικής Αρχής και απόφαση του Δ.Σ. ανατέθηκε μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων σε ομάδα επιστημόνων Χωροτακτών και Νομικών να εξετάσει τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το σχέδιο πόλεως και την επέκταση αυτού καθώς και την πράξη εφαρμογής. Τους εδόθη κατεύθυνση, να εξετάσουν, αν μπορεί να μειωθούν ή να απαλειφθούν οι εισφορές σε γη και σε χρήμα ή αν απαλειφθούν όπου είναι δυνατό, στην επέκταση του σχεδίου πόλεως δηλαδή στις περιοχές πάνω από τον παλαιό περιφερειακό.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση που ολοκληρώθηκε από τους μελετητές τον Νοέμβριο του 2008 με απλές κουβέντες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

α) Είναι δυνατόν η μελέτη της πράξης εφαρμογής, να μην πάρει εισφορές σε γη για τα οικόπεδα που βρίσκονται κάτω από τον παλιό Περιφερειακό δηλαδή στο αραιοδομημένο τμήμα του παλαιού οικισμού.
β) Για την περιοχή της επέκτασης (πάνω από τον παλιό περιφερειακό) προτείνει να γίνει μελέτη για να εξετάσει εάν - εκείνη την εποχή - κάποια περιοχή της επέκτασης ήταν πυκνοδομημένη (ώστε να μην δώσουν εισφορά σε γη τα κάτω των 500τ.μ. οικόπεδα και μόνο) για να μπορεί να χαρακτηρισθεί και να νομοθετηθεί ως τέτοια σήμερα, με το δεδομένο επίσης και σε συνδυασμό, ότι και στην περιοχή της επέκτασης η πολεοδομία πολύ παλιά έδινε άδειες με την νομοθεσία του καθεστώτος «οικισμών προ του 1923».

Ο συνδυασμός «Μύκονος Επόμενη Μέρα» :
α) κρίνει ότι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα της γνωμοδότησης αυτής είναι θετικό και δημιουργεί διεξόδους.
β) δεν αντιλαμβάνεται πώς η γνωμοδότηση αυτή, η οποία τέλη Νοεμβρίου του 08 κατετέθη στο Δήμο, εδόθη στο προεδρείο των Μηχανικών Μυκόνου και ανακοινώθηκε δύο φορές από τον προηγούμενο Δήμαρχο στα τελευταία συμβούλια του 08 (απολογισμός, προϋπολογισμός, κ.λπ.), δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 09, έτσι ώστε να αποπερατωθεί το έργο των μελετητών, οι οποίοι είναι ακόμη απλήρωτοι, να ανακοινωθεί στους πολίτες και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια.
γ) Κυρίως όμως δεν αντιλαμβάνεται τις θριαμβολογίες σε επίπεδο Δήμου και τοπικής εφημερίδας όπου παρουσιάζεται αφενός ως επίτευγμα της τωρινής Δημοτικής Αρχής και αφετέρου ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι λύθηκαν τα προβλήματα ώστε ο κόσμος να μπορεί να οικοδομήσει. Σε τέτοια περίπτωση δεν μένει παρά οι πολίτες να ζητήσουν από το Δήμαρχο να τους δώσει βεβαιώσεις ότι μπορούν τώρα να οικοδομήσουν!!! Διότι σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει ότι ενόψει εκλογών κοροϊδεύουν με ανακρίβειες τον κόσμο και παρουσιάζουν την τρομακτική καθυστέρηση για την οποία ευθύνονται ,ως επίτευγμα. Δυστυχώς το μόνο που έκανε η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι μια τελειωμένη γνωμοδότηση από το τέλος του 2008, να την φέρει προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2010!! αι σαν μην έφτανε αυτό να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι αυτόματα χτίζει….!! Οι ευθύνες του σημερινού Δημάρχου για την καθυστέρηση αυτή και το κοινωνικό – περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιες. Αντί να θριαμβολογεί θα πρέπει να απολογηθεί.

Ο συνδυασμός «Μύκονος Επόμενη-Μέρα» μετά τη νίκη του στις εκλογές και την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου δεσμεύεται ότι μια από τις βασικές του προτεραιότητες θα είναι:

Α) Έναρξη διαβούλευσης με κάθε κάτοικο χωριστά
Β) Συγκέντρωση στο Δήμο με τους κατοίκους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να προγραμματιστούν όλες οι ανωτέρω κινήσεις.
Γ) Ανασύνταξη της μελέτης εφαρμογής και άμεση επίλυση του ζητήματος των ιδιοκτησιών κάτω από τον παλαιό περιφερειακό. Δ) Έναρξη των μελετών για καθορισμό πυκνοδομημένων περιοχών (όρια οικισμού προ του 1923 κ.λπ.)
Ε) Παρουσίαση αποτελεσμάτων των μελετών και διαβούλευση με τους κατοίκους.
Στ) Εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν θετικά, θα προχωρήσουν σε άμεση ανασύνταξη της μελέτης και έκδοση προεδρικού διατάγματος προκειμένου οι κάτοικοι επιτέλους να μπορούν να οικοδομήσουν. Επιπλέον ο Δήμος θα προχωρήσει στα έργα υποδομής που προβλέπονται στο σχέδιο και στις απαιτούμενες αναπλάσεις έτσι ώστε οι Μυκονιάτες να ζήσουν και να απολαύσουν τη νέα πόλη της επέκτασης. "


Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτό το κατεβατό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου