Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

"Επικράτησε η ανωριμότητα και οι κινήσεις τακτικής".

Στις αρχές του μήνα μάθαμε για την κοινή κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου. Τότε είχε ανακοινωθεί οτι στο κοινό ψηφοδέλτιο υποψήφιος περιφερειάρχης θα ήταν ο Κ. Χρυσόγελος των Ο.Π. και αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ο κ.Συρμαλένιος :
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων

Για να πω την αλήθεια μου κίνησε την περιέργεια η συμφωνία αυτή. Ο Συρμαλένιος είναι πολύ γνωστό, παλιό και έμπειρο στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς και φυσικά μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, δέχτηκε να μπεί "κάτω" από τον κ.Χρυσόγελο, ο οποίος αν και τελείως άγνωστος στις Κυκλάδες, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Χθες, επιβεβαιώθηκαν οι αμφιβολίες που είχα από την πρώτη στιγμή και ανακοινώθηκε η διάλυση της συμφωνίας και η απόφαση του κ.Συρμαλένιου να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης με συνδυασμό που θα έχει τον τίτλο: "Πολίτες κόντρα στον καιρό". Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του Συρμαλένιου για τις αιτίες της διάλυσης σύντομης "ζεύξης".

Ο κ. Συρμαλένιος αναφέρει ουσιαστικά ότι ο επικεφαλής του ενιαίου συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος» και «Πολίτες κόντρα στον καιρό», Νίκος Χρυσόγελος ήθελε να «καπελώσει» την Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία, αποκλείοντάς την έτσι από τη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου. Μάλιστα αναφέρει ότι σε αυτή τη συνεργασία επικράτησε η ανωριμότητα και οι κινήσεις τακτικής. Παλιά κόλπα από ένα νέο πολιτικό χώρο!

Τα βασικότερα σημεία της επιστολής του Νίκου Συρμαλένιου προς τους πολίτες των Κυκλάδων είναι τα εξής:

«Δυστυχώς οι προσπάθειες μας για να εκφραστεί η ελπίδα και το “όνειρο” στο Νότιο Αιγαίο μέσα από τη συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, που έχουν πολλές κοινές απόψεις και προγραμματικές θέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, προς το παρόν αναστέλλονται. Βιαστήκαμε να κοινοποιήσουμε προς τα έξω την μέχρι χθες συνεργασία μας, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητη η έκφραση όλων των δυνάμεων του κοινού ψηφοδελτίου στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Αποδεχθήκαμε την πρωτοκαθεδρία του Νίκου Χρυσόγελου και βάλαμε στην άκρη ιστορικές διαδρομές, πολιτική, κοινωνική παρουσία και αγώνες, με μόνο στόχο να εκφραστεί ένα δυναμικό ρεύμα ιδεών με οικολογικές και κοινωνικές αναφορές και να αποκτήσει πάλι ελπίδα η κοινωνία. Πέσαμε έξω. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, επικράτησε η ανωριμότητα και οι κινήσεις τακτικής. Στο όνομα μιας δήθεν υπερκομματικής λογικής επιδιώχθηκε ο αποκλεισμός της παράταξής μας από το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Φυσικά δεν βοήθησε και ο εκλογικός νόμος, που εκλέγει τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όχι με βάση την συνολική εκλογική του δύναμη στο νομό, αλλά μόνο αν εκλεγεί σε μια από τις υποδιαιρέσεις του, δηλαδή σε μία από τις εννέα εκλογικές περιφέρειες, που συναπαρτίζουν τον πάλαι ποτέ νομό Κυκλάδων. Αλλά γι’ αυτό ας όψεται το δίδυμο Ραγκούση – Ρήγα, που μετέτρεψαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους δύο νομούς σε φέτες – φέτες, που εκλογικά τουλάχιστον δεν έχουν καμιά δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους. Έναντι της αμφίβολης εκπροσώπησης μας από τις Κυκλάδες, είχε συμφωνηθεί ο χώρος μας να εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με πρόσωπο δικής μας επιλογής. Ο Νίκος Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του υπαναχώρησαν, απορρίπτοντας με αστήρικτα επιχειρήματα στελέχη της παράταξής μας από τα Δωδεκάνησα. Ας αναλάβουν τώρα την ευθύνη. Ας αναλάβουν να εξηγήσουν γιατί μια κοπιώδης δίμηνη προσπάθεια που κατέληξε σε κατά βάση κοινές προγραμματικές θέσεις, ρίχνεται τώρα στο καλάθι των αχρήστων. Εκτός και αν ο κ. Χρυσόγελος έχει χαράξει άλλες στοχεύσεις που δεν μας έχει εξηγήσει. Όπως και να έχουν τα πράγματα οι «Πολίτες κόντρα στον καιρό» συνεχίζουν το μεγάλο ταξίδι τους. Έχοντας μαζί τους την πλούσια κληρονομιά της «Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας» και των «12 συν 15», συνεχίζουν τον αγώνα τους με πρώτο σταθμό τις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Με αγωνιστικότητα, πάθος, ελπίδα και αισιοδοξία, από αύριο συγκροτούν το ψηφοδέλτιο τους και ρίχνονται στον αγώνα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τις νέες και τους νέους των Κυκλάδων και ζητάμε τη στήριξη τους. Όπως και να είναι εμείς θα είμαστε κοντά τους, πλάι στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής και του κάθε νησιού μας ξεχωριστά».

Την είδηση την διαβάσαμε στην "Κοινή Γνώμη".

Στο μεταξύ, έπεσε "σύρμα" οτι ο "Οικολογικός Άνεμος" ανακοίνωσε οτι:
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ

2 σχόλια: