Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Εξελίξεις στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης....

Η "Καθημερινή" δημοσίευσε σήμερα άρθρο σχετικά με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης χρημάτων από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου. Στο άρθρο γίνεται μια ευρεία ανασκόπηση γνωστών σε μας εδώ γεγονότων και πορισμάτων των ορκωτών λογιστών, βασικά μέσα από τις αναφορές του σημερινού Δημάρχου Α.Κουσαθανά - Μέγα, ο οποίος απαντάει σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Το νέο στο δημοσίευμα της "Καθημερινής" είναι η ανακοίνωση τελικά των ποινικών διώξεων για κακουργηματικές πράξεις εις βάρος 3 υπαλλήλων του Δήμου και για πλημεληματικές πράξεις μίας υπαλλήλου.

Το σχετικό απόσπασμα από το δημοσίευμα αναφέρει λεπτομέρειες:

"Το περιεχόμενο του πορίσματος είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου: όπως επεσήμαινε, τρεις υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα. Με βάση το πόρισμα σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία (βρίσκεται σήμερα στον ανακριτή) και η εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στους τρεις υπαλλήλους, απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα: στον αναπληρωτή προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Αντ. Ρουσσάκη, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος εσόδων και βοηθό δημοτικού ταμία Αντ. Αρτέμη και στον δημοτικό ταμία Κων. Κατσούδα.

Επιπλέον, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Κατερίνας Ζουγανέλη, που δεν φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι η πλαστογραφία, η υπεξαίρεση από υπάλληλο, η υπεξαγωγή εγγράφων και η ψευδής βεβαίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος γίνονται με βάση τον ν. 1608/50 για βλάβη σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο 20ετούς φυλάκισης.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας Σύρου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο δημάρχων Μυκόνου (του τέως Χρ. Βερώνη και του νυν Θαν. Κουσαθανά-Μέγα) και δύο αντιδημάρχων (των Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου), οι οποίοι είχαν το επίμαχο διάστημα την ευθύνη των οικονομικών του δήμου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος."

[Τα έντονα σημεία δικά μου!]

Το σχετικό άρθρο ΕΔΩ: Εισαγγελέας για απάτη στη Μύκονο

Όπως διαβάζουμε και παρ'όλα τα σχετικά "κουτσομπολιά" και τις συζητήσεις στα καφενεία της Μυκόνου, η Εισαγγελική αρχή ΔΕΝ βρήκε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των αιρετών αρχόντων οποιουδήποτε βαθμού. Ετσι διέταξε περαιτέρω έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες οι οποίες όμως θα τεκμηριώνονται οχι μόνο από την προφανή πολιτική ευθύνη που έχουν, αλλά από αποδείξεις ή μαρτυρίες οτι είχαν πράγματι γνώση της υπεξαίρεσης και δεν έπραξαν τα δέοντα (απιστία).

Στο σημείο αυτό θεωρώ οτι το "συμπέρασμα" της εφημερίδας για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος των αιρετών, είναι τελείως αυθαίρετο..

2 σχόλια:

  1. Η νέα προκαταρτική εξέταση που παράγγειλε η εισαγγελέας, θα εξετάσει πιθανή ποινική ευθύνη για απιστία η οποία θα αφορά άλλα θέματα και οχι την συγκεκριμένη υπόθεση της υπεξαίρεσης για την οποία ήδη απαγγέλθηκαν κατηγορίες μόνο σε υπαλλήλους.
    Η έρευνα θα αφορά την παράλειψη ενημέρωσης της ΔΟΥ Μυκόνου για χρέη επιχειρήσεων, καθώς και την μη κατάρτιση και ενημέρωση καταλόγων οφειλετών. Τα ζητήματα αυτά είναι μεν σοβαρά γιατί παραγράφησαν χρέη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί δόλος και οχι άγνοια των διαδικασιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχετε απόλυτο δίκιο. Η προκαταρτική εξέταση των αιρετών θα αφορά τελείως διαφορετική υπόθεση από τα ποσά που δεν μπήκαν στα ταμεία του Δήμου και τα πλαστά διπλότυπα είσπραξης. Ήταν δική μου βιαστική αναφορά στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Όμως δεν θα το διορθώσω.. για να φανεί και το οτι η "βιασύνη" είναι κακός βοηθός..

    Θα αφορά παραλείψεις, όπως λέτε, όμως το σχετικό συμπέρασμα της εφημερίδας οτι θα διωχθούν για κακούργημα, παραμένει αυθαίρετο, "βιαστικό" και μάλλον "πονηρό". Ασκεί δε έμμεση πίεση στον ειρηνοδίκη που θα κάνει την προκαταρτική εξέταση.

    Το γεγονός της σημερινής δημοσιοποίησης μέσω ευρείας αναδημοσίευσης σε όλα τα ΜΜΕ, μιας γνωστής από καιρό υπόθεσης, εμένα μου κινεί την περιέργεια. Πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη οτι μέσω της δημοσιογραφικής πίεσης, επιχειρείται να ματαιωθεί η υποψηφιότητα ορισμένων σημερινών υποψηφίων και ίσως τελικά το καταφέρουν. Ειδικά αν έχει "προλάβει" η εισαγγελία και έχει απαγγείλει κατηγορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή