Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Απολογήθηκε ο Δήμαρχος

Μετά από τετράωρη η απολογία και χωρίς μάρτυρες υπεράσπισης, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μέγας. Καταβολή χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα. Παρά την πρόθεση των ανακριτικών αρχών να μεταβούν στη Μύκονο λόγω του πρόσφατου ατυχήματός του, πήγε στη Σύρο, υποβασταζόμενος από το γιο του.

Τι δήλωσε στην εφημερίδα "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ":

“Η δικαστική διαδικασία, την οποία εγώ ο ίδιος πριν από χρόνια κίνησα για το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου, παίρνει επιτέλους το δρόμο της. Η ατιμωρησία, αλλά και οι συλλήβδην ενοχοποιήσεις φτάνουν στο τέλος τους.

Με την απονομή Δικαιοσύνης θα τερματιστεί το “τσουβάλιασμα” υπολήψεων και η ηθική σπίλωση, στην οποία είχαν επιδοθεί όλο αυτό το διάστημα επώνυμοι και ανώνυμοι “εργολάβοι της λάσπης”, εναντίον, κυρίως, ορισμένων προσώπων της δημόσιας ζωής, που ουδεμία ουσιαστική ανάμειξη είχαν στην υπόθεση.

Κατέθεσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στην κ. Ανακρίτρια όλα τα στοιχεία και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της Δικαιοσύνης που ελπίζω και εύχομαι η διαδικασία να διεξαχθεί σύντομα.

Έχω καθαρή συνείδηση διότι θεωρώ ότι έπραξα και πράττω το χρέος μου ως Δήμαρχος.

Είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης να αποδώσει και να ιεραρχήσει τις ευθύνες. Τα “λαϊκά δικαστήρια” οφείλουν να παραχωρήσουν τη θέση τους στα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας. Ας μην κάνουν, λοιπόν, το λάθος ορισμένοι καλοθελητές να βγάζουν εκ των προτέρων πορίσματα που αναγκαστικά θα εγείρουν νέους Δικαστικούς Αγώνες για αποκατάσταση άδικων και συκοφαντικών κατηγοριών.

Η κοινωνία της Μυκόνου έχει αρκετά διχαστεί και “δηλητηριαστεί” από αυτήν την υπόθεση που δεν τιμά κανέναν από εμάς, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ευθύνες. Ήρθε η στιγμή της Κάθαρσης. Και αυτή, ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και είμαστε περήφανοι που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ΚΑΙ έργο έχουμε να παρουσιάσουμε σε όλα τα επίπεδα ΚΑΙ πλεονασματικό ισολογισμό εμφανίζουμε, πράγμα πρωτοφανές, τόσο για τη σημερινή συγκυρία της χώρας όσο και για τα δεδομένα της Μυκόνου”.


Η αντιπολίτευση έχει ήδη ζητήσει από την Διοίκηση του Αιγαίου να θέσει σε υποχρεωτική αργία τους κατηγορούμενους.

Η διαδικασία προβλέπει ότι: με το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας, θα συνταχθεί το Βούλευμα, το οποίο θα παραπέμπει στον ορισμό της δικασίμου. Αν και το Βούλευμα, εξ' αρχής είναι αμετάκλητο (δεν επιδέχεται έφεση), οι εμπλεκόμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση, η οποία και θα θεωρηθεί απαράδεκτη, αλλά θα έχουν ουσιαστικά, κερδίσει χρόνο. Το καθαρογραμμένο Βούλευμα θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία και με διαπιστωτική της πράξη θα θέσει τους εμπλεκόμενους αιρετούς σε αργία, σύμφωνα με τις επιταγές του “Καλλικράτη”. Και αυτή η απόφαση μπορεί να προσβληθεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο “Καλλικράτης” προβλέπει ότι ο Δήμαρχος αναπληρώνεται από τον Αντιδήμαρχο. Στην περίπτωση όμως της Μυκόνου, είναι εμπλεκόμενοι και οι δύο αντιδήμαρχοι, συνεπώς από τις 13 θέσεις μελών της πλειοψηφίας, απομένουν 11. Αντικατάσταση μελών (όπως οι αντιδήμαρχοι, ο Δήμαρχος δε θεωρείται μέλος) γίνεται μόνον όταν η πλειοψηφία καταστεί μικρότερη, συνεπώς δε θα υπάρξει αντικατάσταση. Λογικό λοιπόν, φαίνεται να οριστεί αντιδήμαρχος ένα νέο μέλος της πλειοψηφίας, οπότε μόλις τεθεί σε αργία ο Δήμαρχος, να είναι αυτός που θα εκτελεί χρέη Δημάρχου. Υπάρχει ακόμη η περίπτωση να οριστεί σύμβουλος της πλειοψηφίας ως αναπληρωτής Δήμαρχος και εφόσον οι αντιδήμαρχοι θα έχουν τεθεί σε αργία, να οριστεί αυτός Δήμαρχος και να ορίσει νέους αντιδημάρχους.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση θα πρέπει να φθάσει στο ακροατήριο εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών, δεδομένου του ότι έχουν γίνει προφυλακίσεις και υπάρχει ο κίνδυνος αποφυλάκισης.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου