Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), ήταν, ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Σύρο το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Ο κ. Στουρνάρας ανέλυσε τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης και τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αντιμετώπισή της, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα, αλλά και η περιοχή των Κυκλάδων ειδικότερα, μπορούν να αναπτυχθούν.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του:
«Η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από τις επενδύσεις»
«Έχουμε την τύχη να έχουμε μπροστά μας 22 δις ευρώ που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι μαζί με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ποσό ανεβαίνει στα 40 δις. Είναι ένα τεράστιο ποσό για ανάπτυξη. Όλοι αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ανάπτυξη, κάνουν λάθος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επαναδιαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να φέρουμε αυτούς τους πόρους μπροστά. Τώρα τους χρειάζεται η Ελλάδα και όχι μετά από 4 χρόνια.
Έχουμε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα ισχυρά, που προσελκύουν ξένα κεφάλαια. Τι εμποδίζουν αυτά τα κεφάλαια να έρθουν στην Ελλάδα; Οι διαδικασίες αδειοδότησης που το δημόσιο επιβάλλει. Το χωροταξικό είναι ένας εφιάλτης για τους επενδυτές. Μπορούμε να επενδύσουμε στον τουρισμό και ειδικά στον ιατρικό τουρισμό. Έχει αρχίσει και παίρνει σύνταξη η γενιά του πολέμου. Οι εύποροι συνταξιούχοι θέλουν να έρθουν να ζήσουν στον ευρωπαϊκό νότο. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επενδύσει στην πολυτελή κατοικία και στα κέντρα αποκατάστασης. Μπορούμε να επενδύσουμε σε πρότυπες βιολογικές καλλιέργειες, στις μεταφορές, να ανανεώσουμε τα αεροδρόμιά μας, μαρίνες. Συγκριτικό πλεονέκτημα έχουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Ο Γιάννης Στουρνάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το δημόσιο γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Εργάστηκε για χρόνια ως ερυενητής, ώς ειδικός σύμβουλος στο υπ.Οικονομίας και σε διάφορες θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήματου Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989. Διδάσκει Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου