Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πάνω από τους στόχους η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

Εχει καθιερώσει η αντιπολίτευση ορισμένες "λέξεις κλειδιά" για την αντιπολιτευτική της τακτική. Πιστεύουν - και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο - οτι ο πολίτης δεν ενημερώνεται σφαιρικά και από πολλές πλευρές και άρα η έννοια αυτών των λέξεων, η "αποκρυπτογράφησή" τους δηλαδή - όσο περισσότερο πολύπλοκη είναι, τόσο ισχυρότερη εντύπωση θα κάνουν σε ένα κοινό που διψάει για μια "άλλη" πρόταση, μια "επιστροφή" στους σχεδόν ανέμελους μήνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Μια από αυτές τις "λέξεις κλειδιά" είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ακούμε συνεχώς τον κ.Σαμαρά να την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. "Χωρίς ανάπτυξη" λέει, δεν πρόκειται να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την χρεοκοπία. Λέγοντας αυτά βέβαια, μας στέλνει το μήνυμα οτι αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει κανένα σχετικό σχέδιο, ούτε έχει προγραμματίσει καμία δράση, ούτε καν δηλαδή πιστεύει οτι η ανάπτυξη είναι Η λύση..
Με λίγα λόγια κανείς από την κυβέρνηση δεν σκέφτηκε αυτή την σωτήρια και "απλή" λύση, την ανάπτυξη και καλά που υπάρχει ο λόγος της ΝΔ που μας την θυμίζει..

Φυσικά η αλήθεια απέχει πολύ από τα παραπάνω και ο κ.Σαμαράς καλά κάνει και λέει αυτά που λέει, αφού η κυβέρνηση δεν φροντίζει να είναι επιμελέστερη στην προβολή του τεράστιου έργου της.
Ανάπτυξη χωρίς λεφτά βέβαια δεν γίνεται, αυτό το ξέρουν και τα ... μωρά. Και για την ώρα τα μόνα διαθέσιμα λεφτά ειδικά για αναπτυξιακούς σκοπούς είναι το χρήμα που λιμνάζει - έως φέτος δηλαδή - στα ταμεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ)

Διαβάζω στην προσωπική ιστοσελίδα του Π.Ρήγα του Υφ. Περ. Ανάπτυξης οτι η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ αυξήθηκε πάνω από τους στόχους ακόμη και αυτού του μνημονίου, στο εντυπωσιακό 18%. Και συμπληρωματικά αναφέρει ο κ.Υφ/ργός, οτι έως τον Οκτώβρη του 2009, μάλιστα επί εποχής του λαλίστατου κ.Σαμαρά που σήμερα κραυγάζει για "ανάπτυξη", η σχετική απορρόφηση ήταν μόλις στο 2,93!

"Απορρόφηση – πάνω και από τους αρχικούς στόχους- ύψους 18% του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) πέτυχε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά το 2010.
Ο σχετικός στόχος του Μνημονίου αναφερόταν σε ποσοστό απορρόφησης 17,5%, εντός του 2010.
Η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του, συμβάλλει καίρια στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα και με τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Οκτώβριο του 2009, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ άγγιζε μόλις το 2.93%.

Ο στόχος επιτεύχθηκε

Σύμφωνα και με το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στόχος ήταν η εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2,75 δις € στο έτος 2010, που αντιστοιχούν σε συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3,56 δις €.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη και ξεπεράστηκε, με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Πιο αναλυτικά, 420 εκ. € δόθηκαν σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και 2,33 δις € σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής. Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" συνέβαλε με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 300 εκ €, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας με 303 εκ € και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας με 930 εκ
Συνολικά κονδύλια ύψους 1,43 δις € απορροφήθηκαν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

Παναγιώτης Ρήγας: «Μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε. Η αναθέρμανση της οικονομίας μας ξεκίνησε».

Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε: «Το 2010, ήταν ένας δύσκολος χρόνος κατά τον οποίο αντιμετωπίσαμε σύνθετες προκλήσεις και πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Ωστόσο, εισπράττοντας τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης -σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο- μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε. Μόλις 12 μήνες πριν, το ΕΣΠΑ είχε δυνατότητα απορρόφησης της τάξης των 2,93% των δεσμευμένων πόρων και τώρα η απορρόφηση ξεπερνά το 18%.
Επιτύχαμε με την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης την προώθηση των πόρων στις Περιφέρειες, με σκοπό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων, που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική του.
Οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απορροφήθηκαν και συνεχίζουν να απορροφώνται στοχευμένα σε αναπτυξιακές δράσεις, με τις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών των Υπουργείων, όσο και των φορέων της Περιφέρειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναθέρμανση της Ελληνικής Οικονομίας και την αύξηση των εισροών από Κοινοτικούς Πόρους.
Η αναθέρμανση της οικονομίας μας ξεκίνησε. Στόχος για το νέος έτος, είναι ο διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και αισιοδοξούμε ότι και αυτόν το στόχο θα τον επιτύχουμε»
."


Η είδηση ΕΔΩ: «Άνω του 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2010»

1 σχόλιο:

  1. Εβαλες "γκολ" με τον σχολιασμό σου στην είδηση για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή