Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

“Έχουμε μάθει να δουλεύουμε αθόρυβα και αποτελεσματικά”


Σε Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από το Δήμο Μυκόνου με αφορμή την πρόσφατη υπερψήφιση του ισολογισμού, απολογισμού και προϋπολογισμού του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ, ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων υποστηρίζει οτι:

"Παρά τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα και τη διαχρονικά “εχθρική”, στάση του Κεντρικού Κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση, που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την περικοπή πόρων, που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Μυκόνου κατάφερε για μία ακόμα χρονιά να ανταποκριθεί στο χρέος του απέναντι στους δημότες του, με μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων.

Tα έξοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 1.700.00 ευρώ περίπου ενώ αντίστοιχα τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 1.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου κατά την 31.12.2011 ανέρχονταν σε 3.063.406,65 ευρώ έναντι 2.476.154,14 ευρώ κατά την 31.12.2010. “Έτσι, η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι τέτοια που επιτρέπει την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του, προς τους εργαζόμενους, τους ασφαλιστικούς φορείς και το κράτος, και τους προμηθευτές μας. Και μάλιστα χωρίς τη σύναψη δανείου, αφού παραμένουμε από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά που δεν έχουν συνάψει δάνειο για εξόφληση οφειλών.

Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων, με τρίμηνη ενημέρωση τόσο της οικονομικής επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, και με ταυτόχρονη δημοσίευση στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου και, πρώτα απ όλα, του δημότη.

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να καταρτίζει πλασματικούς προϋπολογισμούς με διόγκωση τόσο των εσόδων όσων και των δαπανών. Γι αυτό ακριβώς και στο σκέλος των εσόδων τα ποσά που προϋπολογίζονται συμβαδίζουν με την πραγματικότητα , αφού κυμαίνονται στο ύψος των εισπραχθέντων κατά τη χρήση του 2012.

Στο σκέλος των δαπανών αντίστοιχα απεικονίζεται και στον προϋπολογισμό για μια ακόμη φορά, το νοικοκύρεμα, η περιστολή “περιττών” δαπανών, οι οποίες γίνονταν στο παρελθόν.

Εμείς, σε όσους κατά καιρούς ασκούν – θέλουμε να πιστεύομε - καλοπροαίρετη κριτική στο Δήμο, απαντούμε με αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα και το σημαντικότερο είναι ότι το νησί μας στέκεται όρθιο παρά την εθνική οικονομική ύφεση και το απέδειξε το καλοκαίρι που πέρασε, όπου είχαμε και αύξηση τουριστών και εσόδων συμβάλλοντας στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Και, σίγουρα, αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί εμείς, έχουμε μάθει να δουλεύουμε αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Καλά θα κάνουμε λοιπόν, αντί να δίνουμε συμβουλές αποτελεσματικής διαχείρισης, να αξιοποιήσουμε το θετικό οικονομικό περιβάλλον που εξασφαλίζει ο Δήμος προς όφελος των επαγγελματικών μας ενασχολήσεων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου