Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πάμε για περιφέρεια;

Ο "Καλλικράτης" θα φέρει τα πάνω - κάτω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων. Η συνένωση και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων θα είναι δραματική ώστε να επιφέρουν τις τόσο μεγάλες προσδοκίες της Κυβέρνησης για ουσιαστική οικονομία και περιστολή της σπατάλης σε οικονομικούς πόρους, σε μέσα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μιλήσαμε ήδη για το πως θα ψηφίσουμε για τον Δήμο μας και για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή στους Δήμους που έγινε μια άνευ προηγμένου συνένωση έως το απίθανο 1/3 περίπου των υφιστάμενων! Τώρα ας δούμε τις αλλαγές και στον δεύτερο βαθμό, που θα είναι πλέον η "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ", αφού καταργούνται οι Νομαρχίες.

Οι Νομοί βέβαια ΔΕΝ καταργούνται όπως πολλοί έσπευσαν να πουν... Οι Νομοί αποτελούν το βασικό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας. Μάλιστα στον "Καλλικράτη" αποτελούν τα βασικό γνώρισμα της διοικητικής διαίρεσης της Περιφέρειας, με εκπροσώπους τους Αντιπεριφερειάρχες, πότε ανά κάθε Νομό και πότε ανά "Περιφερειακή Ενότητα" που είναι μια διοικητική "συνένωση" Νομών μέσα στα όρια της Περιφέρειας.

Οι περιφέρειες είναι 13 για όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β άρθρο 3 "Σύσταση και συγκρότηση περιφερειών"
1-α)Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης *
2-β)Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας *
3-γ)Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας *
4-δ)Περιφέρεια Ηπείρου *
5-ε)Περιφέρεια Θεσσαλίας *
6-στ)Περιφέρεια Ιονίων Νήσων **
7-ζ)Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας *
8-η)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας *
9-θ)Περιφέρεια Αττικής ***
10-ι)Περιφέρεια Πελοποννήσου *
11-ια)Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ****
12-ιβ)Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου *****
13-ιγ)Περιφέρεια Κρήτης *

* Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακή ενότητα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας

** Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακή ενότητα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας. Ειδικά ο δήμος Ιθάκης αποτελεί αυτοτελή περιφερειακή ενότητα.

*** Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει 8 περιφερειακές ενότητες

**** Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνει 5 περιφερειακές ενότητες

***** Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει 13 περιφερειακές ενότητες


Η Μύκονος ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει δύο Νομούς, τον Νομό Κυκλάδων και τον Νομό Δωδεκαννήσου.
Πρωτεύουσα της περιφέρειάς μας θα είναι η Σύρος και συγκεκριμένα η Ερμούπολη.
Η Μύκονος αποτελεί μία περιφερειακή ενότητα που περιλαμβάνει τον Δήμο Μυκόνου.


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διοικείται από:

α) Τον Περιφερειάρχη,
β) Τους δύο Αντιπεριφερειάρχες που θα αντιστοιχούν στους δύο νομούς της περιφέρειας,αφού σύμφωνα με το άρθρο Άρθρο 113 Περιφερειακές αρχές, παρ.2 του "Καλλικράτη" ειδικά οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και εκείνη του Ιονίου θα έχουν τόσους αντιπεριφερειάρχες, όσοι είναι οι Νομοί που απαρτίζουν τις εν λόγω περιφέρειες.
γ) και το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 41 μέλη (περιφερειακούς συμβούλους), αφού σύμφωνα με το Άρθρο 113 Περιφερειακές αρχές, παρ 3 του "Καλλικράτη", ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων των περιφερειών με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους θα έχουν 41 μέλη.

Η Θητεία των Περιφερειών ανανεώνεται με εκλογές κάθε 5 χρόνια, ταυτόχρονα με τις Δημοτικές εκλογές.

Συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου