Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πως θα ψηφίσουμε στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση


Οι κουβέντες στα καφενεία ανάβουνε οσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ονόματα υποψηφίων ακούγονται, άλλοι γελάνε με νόημα και άλλοι πολύξεροι από τώρα έχουν στο τσεπάκι τα αποτελέσματα..

Η κάλπη όμως είναι "γκαστρωμένη" σύμφωνα με τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη και καλά θα κάνουν οι υποψήφιοι, αλλά και οι μελλοντικοί ψηφοφόροι να μελετήσουν από τώρα τις ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου, του Καλλικράτη, που θα φέρει τα πάνω - κάτω στους Δήμους και στις Νομαρχίες..

Για να μην τα μπερδέψουμε και χαθούμε μέσα στις διατάξεις του, που ήδη είναι νόμος του κράτους, έψαξα και βρήκα τι θα ισχύσει για τον δήμο της Μυκόνου και θα τα δούμε παρακάτω χοντρικά.

Η Μύκονος είναι μία εκλογική περιφέρεια. Με άλλα λόγια θα εξακολουθήσει να είναι ένας Δήμος, ο Δήμος Μυκονίων και επαναφέρεται ο όρος για την Τοπική Κοινότητα της Ανω Μεράς, δηλαδή το Κοινοτικό συμβούλιο θα ονομάζεται Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Ανω Μεράς.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων του Δήμου αυξάνεται και από 17 που έχει το σημερινό συμβούλιο θα πάει στους 21. Ο Καλλικράτης ορίζει οτι οι Δήμοι που έχουν πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από 5.001 έως 10.000, θα έχουν 21 δημοτικούς συμβούλους. Η Μύκονος στην απογραφή του 2001 βρέθηκε με 9.320 κατοίκους. Αρα πάμε στους 21 και παρα λίγο να ανεβούμε στην επόμενη "σκάλα" που είναι οι 27. Μάλλον την επόμενη φορά θα ψάχνουν για περισσότερους!

Οι υποψήφιοι κάθε συνδιασμού μπορεί να είναι ίσοι με τον αριθμό των συμβούλων, προσαυξημένοι έως και 50%. Αρα μπορεί ένας συνδιασμός να έχει έως και 32 υποψήφιους. Αυτό σημαίνει οτι εάν το ακουλουθήσουν όλοι εδώ στο νησί θα πρέπει από τώρα να τρέχουν να μαζέψουν τα ονόματα που θα δώσουν σταυρουδάκια, μια και σε λίγο θα μας.. τελειώσουν.

Τώρα όσον αφορά το Τοπικό Kοινοτικό Συμβούλιο της Ανω Μεράς αυτό θα έχει τρία(3) μέλη, μια και ο νέος νόμος ορίζει οτι κοινότητες με πληθυσμό από 300 έως 2000 κατοίκους, αποκτούν κοινοτικά συμβούλια τριών μελών. Οι υποψήφιοι κάθε συνδιασμού για το κοινοτικό συμβούλιο μπορεί να είναι ένας περισσότεροι, δηλαδή 4.

Αν κατέβουν στις εκλογές τέσσερα ψηφοδέλτια όπως ψυθιρίζεται, θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε 120 ή 126 ονόματα! Δεν είναι και λίγοι! Βέβαια έχει το δικαίωμα κάποιος συνδιασμός να ορίσει λιγότερους, οχι όμως λιγότερους από 21..


Τώρα το ωραίο είναι οτι θα έχουμε και αύξηση στους σταυρούς επιλογής. Εως τώρα είχαμε το δικαίωμα να "σταυρώσουμε" έως 2 υποψήφιους. Τώρα μας "έδωσαν " άλλον έναν σταυρό και έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε και καμιά .. υποχρέωση!
Ο Καλλικράτης ορίζει οτι οι πολίτες που ψηφίζουν σε δήμους που αποτελούν μία εκλογική εριφέρεια, έχουν το δικαίωμμα να ψηφίσουν από ένα(1) έως τρεις(3) υποψηφίους, τα ψηφοδέλτια που θα έχουν παραπάνω σταυρούς, προσμετρώνται στον συνδιασμό, αλλά χωρίς να λαμβάνονται υπ'όψη οι σταυροί προτίμησης. Εδώ να σημειώσω οτι, ο συσχετισμός δυνάμεων των εκλεγέντων στο Δ.Σ θα είναι για τον Δήμο μας 13 - 8 για τους "νικητές" και "ηττημένους" αντίστοιχα!

Α.. να προσθέσω οτι σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ξαναγυρνάμε στο 50%+1 που θα είναι το όριο για τον νικητή. Αφήσαμε πίσω το 42% του Παυλόπουλου και έτσι γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η εκλογή ενός συνδιασμού με την πρώτη!

Σε επόμενο θα ψάξω να δω τι ισχύει για τις περιφέρειες μια και καταργούνται πλέον οι Νομαρχίες και θα ψηφίσουμε για Περιφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια. Η Μύκονος ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αντε να δούμε σύντομα τους υποψήφιους. Να τους κρίνομε, να τους κουβεντιάσουμε, να τους γνωρίσουμε. Μην τρέπεστε αδέλφια!

2 σχόλια:

  1. Καλή η ενημέρωση.
    Από συζητήσεις στα καφενεία, ουδείς, ακόμη υποψήφιος γνωρίζει λεπτομέρειες. Δεν μπήκαν στον κόπο να βρουν, να διαβάσουν και να μας ενημερώσουν για τον νέο νόμο.
    Λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει και ποιες αλλαγές θα γίνουν ειδικά για τις περιφέρειες.
    Περιμένω την σχετική ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει η καλοκαιρινή "φούρια". Αυτό μόνο σαν δικαιολογία μπορεί να εκληφθεί μια και οι αλλαγές στην γενική λειτουργία των ΟΤΑ θα είναι και σημαντικές και όποιοι τις κατανοήσουν πρώτοι θα είναι οι κερδισμένοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή