Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ενδοδημοτική διαμάχη για την νομιμότητα του προϋπολογισμού 2012

Κάθε χρονιά η πρώην Νομαρχία και τώρα η νυν Περιφέρεια, ζητάει διευκρινήσεις, πρόσθετα στοιχεία και διορθώσεις επί των προϋπολογισμών του Δήμου. Έτσι και φέτος, έστειλε τις παρατηρήσεις της και ζήτησε επιπλέον τεκμηρίωση για μερικά άρθρα του προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει να ελέγξει την νομιμότητά του. Αυτό συνέβη αφού πρώτα "αφουγκράστηκε" τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης η οποία έσπευσε να τις στείλει εγκαίρως στην Περιφέρεια μην τυχόν και παρ'ελπίδα εγκριθεί ο προϋπολογισμός και προχωρήσει η Μύκονος, πράγμα σχεδόν "απαράδεκτο" να συμβεί σύμφωνα με τους σκληρά αντιπολιτευόμενους.

Το έγγραφο της Περιφέρειας με τις αιτούμενες παρατηρήσεις ΑΜΕΣΩΣ "διέρευσε" μέσω της αντιπολίτευσης στην εφημερίδα της Σύρου "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ" και από εκεί στην τοπική μπλοκόσφαιρα. Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει ωσάν να πρόκειται για τον "εχθρό" που κατετροπώθη και κραυγάζει οτι "ΕΠΕΣΤΡΆΦΗ ΑΝΕΠΊΔΕΚΤΟΣ" και οτι δικαιώθηκαν οι δικοί της δισταγμοί και η στάση της με την αποχώρηση από την συνεδρίαση του Δ.Σ. την ημέρα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.

Οι πολίτες ας διαβάσουν για τους πανηγυρισμούς Ε Δ Ω ή και Ε Δ Ω είναι ακριβώς τα ίδια...

Εδώ θα δημοσιεύσω απόσπασμα από το έγγραφο της Περιφέρειας με τις παρατηρήσεις. Να σημειώσω οτι δεν λέει πουθενά για επιστροφή και τα ρέστα. Ζητάει συγκεκριμένες τεκμηριώσεις για μερικές εγγραφές - συγκεκριμένα για 5 εγγραφές από τις δεκάδες του προϋπολογισμού - και στο επόμενο ποστ θα δημοσιεύσω την απάντηση του Δήμαρχου για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και για τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας. Και τα δύο τα ξεσήκωσα από την "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ" μια και δεν έχουμε ... βύσμα στην Δημαρχία...

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου:

"«Σας γνωρίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 του Δήμου σας που μας στείλατε δεν αιτιολογείται και ως εκ τούτου, όπως έχει υποβληθεί δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 50698/2-12-2011, στην αιτιολογική έκθεση που συντάσσει η Οικονομική Επιτροπή τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η πηγή προέλευσης κάθε πίστωσης, το ύψος της και οι λόγοι που υπαγόρευσαν τις τυχόν αυξομειώσεις της.

Στην περίπτωσή σας, απλώς αναγράφονται- παρατίθενται ποσά χωρίς καμία αιτιολογία. Έτσι, δεν αιτιολογούνται π.χ. υπερβάσεις στα έσοδα (έναντι των περσινών αποδόσεων) στους Κ.Α. 011- Μισθώματα, Κ.Α. 045 – Τέλη ακαθαρίστων – παρεπιδημούντων, Κ.Α. 046 – Λοιπά τέλη, Κ.Α. 0611 – ΚΑΠ (αντίθετα απαιτείται μείωση 15% από τα περσινά έσοδα), Κ.Α. 2.2118 – Έσοδα ΠΟΕ Ακαθαρίστων εσόδων και μειώσεις (έναντι των περσινών αποδόσεων) στους Κ.Α. 0112 – Βοσκήσιμων Εκτάσεων, Κ.Α. 0441 – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Ιδιαίτερη αιτιολογία απαιτεί η «υπεραισιόδοξη» εγγραφή των σημαντικότατων ποσών στους Κ.Α. 3218 και 3221.0003 καθόσον, σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, στην ομάδα 32 εξαιρούνται εγγραφής τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις ανεπίδεκτες ενδεχομένως είσπραξης, ώστε να μην παραβιάζεται δια της εγγραφής επισφαλών απαιτήσεων στον προϋπολογισμό, η βασική αρχή της ειλικρίνειας και της ακρίβειας αυτού (ο Κ.Α.85 των εξόδων – προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων βεβαιωθέντων κατά τα ΠΟΕ – καταργήθηκε).

Στις δαπάνες δεν αιτιολογούνται εγγραφές αυξημένων πιστώσεων για μισθοδοσία προσωπικού στις υπηρεσίες, δεδομένης της μείωσης βάσει του ενιαίου μισθολογίου και της απαγόρευσης των προσλήψεων. Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να ελεγχθεί ο προϋπολογισμός σας, παρακαλούμε να μας στείλετε:

1.Τις αποφάσεις 172 (τεχνικό πρόγραμμα) και 183/2011 (προϋπολογισμός) του δημοτικού σας συμβουλίου διορθωμένες (σε ορθή επανάληψη) με τους συμβούλους που μειοψήφησαν και το λόγο της μειοψηφίας τους.

2.Αναλυτική αιτιολόγηση έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής όπου θα αιτιολογείται κάθε εγγραφή που διαφοροποιείται από τις αποδόσεις του προηγούμενου έτους, με ιδιαίτερη επεξήγηση στις περιπτώσεις των εσόδων του Κ.Α. 32, αποστέλλοντας κάθε σχετικό στοιχείο που θα τεκμηριώνει την εγγραφή.

3.Απολογισμός οικονομικού έτους 2011

4.Πίνακα του υπηρετούντος προσωπικού σας ανά υπηρεσία με τις ετήσιες αποδοχές τους

5.Πίνακα με τα ανεξόφλητα τιμολόγια του Κ.Α. 81 (Ημερομηνία έκδοσης – επωνυμία – αιτιολογία – αξία)». "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου