Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Μυκόνου

Αντιγράφοντας από την Συριανή "Κοινή Γνώμη":

"Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που έκαναν “φτερά”, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλο πλήγμα υπέστησαν τα οικονομικά του Δήμου. Η βραδυφλεγής βόμβα που υπήρχε στους κόλπους του Δήμου Μυκονίων, αναμένεται να σκάσει ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα, μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, σε απολογία καλούνται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.  Ο πρώην Δήμαρχος, Χρήστος Βερώνης και ο νυν, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, δύο αντιδήμαρχοι, αλλά και τέσσερις δημοτικοί υπάλληλοι.

Να σημειωθεί ότι οι αιρετοί διώκονται για “απιστία σε βαθμό κακουργήματος και το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στις απολογίες των κατηγορουμένων, όσο και στην απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα. Εάν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τους κατηγορουμένους, δηλαδή εάν θα απολυθούν χωρίς όρους ή εάν θα τους τεθούν περιοριστικοί όροι, τότε το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, προκειμένου αυτό να αποφασίσει για τα περαιτέρω (περιοριστικούς όρους).Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πάντως ότι στο επίπεδο που αφορά στους υπαλλήλους ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς, ακόμη και με προφυλακίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας, ερευνήθηκε σωρεία πράξεων που στοιχειοθετούν την κατηγορία περί απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορία που ως γνωστόν επισύρει ποινή έως και 20ετούς φυλάκισης.

Αξιοσημείωτη είναι πάντως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση που έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες στο νησί της Μυκόνου.

Κοινός ο τόπος του πέπλου σιωπής και μυστικότητας που την περιβάλει. Στόματα “κλειστά”, ψίθυροι και υποθέσεις... Ονόματα που σπιλώθηκαν αφού πολλοί έσπευσαν να αυτοαναγορευθούν σε ειδήμονες της Θέμιδος, αγνοώντας το τεκμήριο αθωότητας. Όλα αυτά σε λίγες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστούν όπως και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί όπου πραγματικά ανήκουν.

Σκάνδαλο μεγατόνων

Αναμφισβήτητα ο δήμος Μυκόνου έχει υποστεί επί σειρά ετών αανυπολόγιστη οικονομική ζημιά καθώς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, “αμελούσε” να εισπράξει από εκατοντάδες επιχειρηματίες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων). Επιπλέον, όπως αποκαλύφθηκε, υπάλληλοι του δήμου φέρονται να υπεξαίρεσαν σημαντικά ποσά τόσο από τη μίσθωση παραλιών, όσο από το τέλος παρεπιδημούντων, εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις. Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης άνοιξε, με την αποκάλυψη ενός “οργίου διαφθοράς” και την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε βάρος στελεχών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης. Εξελισσόμενη η εισαγγελική έρευνα που ομολογουμένως διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των νέων στοιχείων που προέκυπταν διαρκώς και της εξέτασης ενός υπερβολικού αριθμού μαρτύρων, κατάφερε να συμπληρώσει το “παζλ” των “σκοτεινών” σημείων της υπόθεσης αφού χρειάστηκε προηγουμένως να ανοίξει παράπλευρες υποϋποθέσεις.

Τι βρήκε η έρευνα

Αναφορικά με αυτές, τέσσερα είναι τα κακουργήματα και πλημμελήματα που ερευνήθηκαν.

- Υπεξαίρεση από δημοτικό υπάλληλο κατ' εξακολούθηση:

Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε, μετά από οικονομικούς ελέγχους, την υπεξαίρεση συνολικού ποσού 303.240 ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε σε διάστημα ορισμένων ετών από 11 επιχειρηματίες για τη μίσθωση γνωστών παραλιών του νησιού (λ.χ. Πλατύς Γυαλός, Ψαρού), αλλά δεν έφθασε ποτέ στα ταμεία του δήμου, ούτε εμφανίζεται ως εκκρεμής οφειλή. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από ορκωτή ελέγκτρια-λογίστρια, οι 11 επιχειρηματίες έλαβαν πλαστές αποδείξεις, οι οποίες μάλιστα φέρουν αριθμούς παραστατικού που αντιστοιχούν σε άλλες, γνήσιες αποδείξεις για άλλους οφειλέτες του δήμου και άλλα ποσά.

- Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο με σκοπό αθέμιτο όφελος:

Υπόλογος είναι δημοτικός υπάλληλος που φέρεται ότι εξέδωσε 21 πλαστές βεβαιώσεις, ύψους 241.740 ευρώ.

- Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο:

Υπόλογοι φέρονται ένας αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για την έκδοση 10 ψευδών βεβαιώσεων μη οφειλής στο δήμο Μυκόνου

- Απιστία σχετική με την υπηρεσία:

Αφορά όλους τους ερευνώμενους και τον βαθμό ευθύνης τους στην απώλεια εσόδων ύψους 303.240 ευρώ από το δήμο.

Στην τελική ευθεία

Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ποσών, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις που είναι ισόποσες με τις οφειλές και να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διατρέχει βάθος δεκαετίας. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων φέρεται να έχει “υπεξαιρεθεί”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνολική ζημία για το δήμο ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελική Αρχή είχε ζητήσει να διερευνηθούν ακόμα δύο ζητήματα. Πρώτον, γιατί δεν εντοπίστηκαν οι αυθαιρεσίες τα προηγούμενα έτη, παρότι τα οικονομικά του δήμου ήλεγχε ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία. Και δεύτερον, να διερευνήσει τις καταγγελίες ορισμένων από τους επιχειρηματίες, που ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν περισσότερα χρήματα.

Από όσο τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν διαρρεύσει καθότι η διαδικασία είναι μυστική, οι ευθύνες μοιάζουν να ποικίλουν σε ύψιστο βαθμό επικινδυνότητας για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων. Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης είναι προ των πυλών. Αν μη τι άλλο ανεξάρτητα με το τι θα αποφανθεί η Δικαστική Αρχή, θα κλείσει τα στόματα όλων όσοι παρασκηνιακά τουλάχιστον έκαναν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Εντός των προσεχών ημερών το “κουβάρι” αναμένεται να ξετυλιχθεί στις αίθουσες του ναού της Θέμιδας...